چرا بخش خصوصی نیروگاه نمی‌سازد؟!/ دومینوی قطع برق شهرک‌های صنعتی

در گفت‌وگو با فیلوپ تشریح شد؛

چرا بخش خصوصی نیروگاه نمی‌سازد؟!/ دومینوی قطع برق شهرک‌های صنعتی

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی در خصوص خاموشی‌های روز‌های گذشته در شهرک‌های صنعتی گفت: شبکه تولید و توزیع برق در حال تحمل فشار شدیدی است، چرا که هم اکنون زمان بازآماد نیروگاه‌ها است و بسیاری از نیروگاه‌ها نتوانسته‌اند به این ضرورت بپردازند. زیر ساخت‌ها برای احداث نیروگاه از سوی بخش خصوصی نیز آماده نیست.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فیلوپ؛ طبق خبر‌های رسیده از دوشنبه ۲۹ بهمن ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۷ الی ۲۴ برق برخی از شهرک‌های صنعتی قطع می‌شود؛ پیگیری‌ها از برخی منابع نیز حاکی از صحت این ادعا دارد. همچنین خاموشی‌ها شرایطی را فراهم آورده است که سجاد هاشمی، عضو شورای مرکزی شهرک‌های صنعتی خطاب به وزیر صمت می‌گوید: «آقای وزیر صمت حمایت شما را نمی‌خواهیم؛ فقط اذیتمان نکنید/ آیا شما سوخت دارید به ما بدهید که دیزل ژنراتور بخریم؟ ژنراتور بخریم، اگر به ما اتهام قاچاقی سوخت زدند، شما جواب می‌دهید؟». اما دلیل قطعی مجدد برق در شهرک‌های صنعتی چیست؟

در این رابطه آرش نجفی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران در این خصوص به خبرنگار فیلوپ گفت: در خصوص خاموشی‌های این دوران دو نکته وجود دارد؛ اولین نکته این است که معمولا در این فصل از سال نیروگاه‌های برق اقدام به اورهال (بازآماد) می‌کنند تا بتوانند در تابستان که مصرف بالا می‌رود بتوانند با حداکثر ظرفیت به تولید برق بپردازند. به هر جهت در حال حاضر برخی از نیروگاه‌ها فرصت اورهال پیدا نکردند و از این جهت به شدت تحت فشار هستند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر کمبود سوخت به شدت بر تولید برق کشور فشار وارد می‌کند. به هر جهت تجمیع این مسائل موجب فشار زیادی بر شبکه تولید برق شده است و کافی است یکی از خطوط انتقال و توزیع به دلیل اضافه بار دچار نقص شود، در این شرایط ممکن است به راحتی بخش بزرگی دچار خاموشی شود. به همین جهت می‌توان دلیل خاموشی‌های اخیر که به بخش‌هایی از تهران نیز در هفته گذشته تسری یافته بود را تجمیع مشکلات عنوان شده به خصوص موضوع بروز نقص‌های فنی و اورهال مرتبط دانست.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: خاموشی‌های هفته گذشته تهران نیز ناشی از همین نقص شبکه بود؛ بنابراین باید به خاطر داشته باشیم که ما در حال کار کشیدن با حداکثر توان از شبکه تولید و توزیع برق هستیم؛ سوخت موجود در استان‌های مختلف توزیع شده است، سعی می‌شود که تمام نیروگاه‌ها در مدار باقی بماند، اما همچنان کمبود سوخت مشهود است و استفاده از سوخت‌های نامتعارف مانند مازوت نیز موجب استهلاک مضاعف نیروگاه‌ها شده است.

نجفی ضمن تاکید مجدد بر لزوم آماده سازی نیروگاه‌ها برای فصل گرم گفت: لازم است هم اکنون که فشار مضاعف تقاضا بر شبکه برق اعمال نشده است، نیروگاه‌ها را برای فصل گرم سال که کیفیت و ساعت پیک مصرف متفاوت می‌شود، آماده کنیم.

دولت برای مصرف برنامه ریزی کند

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تصریح کرد: دولت باید از هم اکنون به برنامه ریزی برای مدیریت مصرف بپردازد، چرا که قطع کردن برق و گاز شهرک صنعتی راه حلی بسیار ابتدایی و غیرمتعارف است. دولت به جای آن که به در موضوع کاهش مصرف برنامه ریزی کند و کمک کند که امکانات کاهش صرف در کشور توسعه یابد در حال پاک کردن صورت مسئله با قطع کردن برق در نقاط مختلف و مدیریت بار مصرف از این طریق است؛ این کاملا روشی قرون وسطایی و ناکارآمد است و به نظر می‌رسد که دولت توان مدیریت بهتر از این نیز ندارد.

وی ادامه داد: حتی اگر صنعت گران ژنراتور‌های دیزلی برای تامین برق خود تهیه کنند، امکان تهیه سوخت برای این ژنراتور‌ها وجود ندارد. حقیقت این است که دولت برای اخذ مالیات و تامین اجتماعی و هر مورد که به پول گرفتن از صنایع ختم شود چندین برنامه نوشته است، اما یک برنامه برای رصد مصرف سوخت نوشته نشده است؛ وقتی یک نیروگاه یا ژنراتور در اداره صنایع ثبت می‌شود مشخص است که در زمان قطعی برق چه میزان سوخت برای تولید برق استفاده کرده است و بر اساس تقویم خاموشی‌ها می‌توان میزان مصرف سوخت ژنراتور را محاسبه کرد و این مورد تنها نیاز به اهتمام دولت برای راه اندازی سیستمی یکپارچه برای مدیریت سوخت ژنراتور‌ها است.

وی افزود: متاسفانه دولتی در محلی که نیاز به مکانیزم‌های دقیق و نرم افزار‌ها به منظور کمک به تولید صنایع و بخش خصوصی است، اهمال کاری می‌کند، اما به طرق مختلف برای اخذ مالیات و هر موضوعی که به درآمد دولت بیانجامد تلاش می‌کند و از اقتصاد ناکارآمد نیز حتی مالیات اخذ می‌کند. این جنبه از مدیریت ناکارآمد موجب چالش جدی اقتصاد کشور شده و خطر آفرین نیز هست؛ چرا که اگر ساختار اقتصادی کشور را تنها بر اساس فشار و اخد درآمد برای دولت بنا کنیم، به زودی دچار افزایش نارضایتی در بخش خصوصی و فروریزش ساختاری و همچنین از بین رفتن سرمایه‌های اجتماعی خواهیم شد.

چرا بخش خصوصی نیروگاه احداث نمی‌کند

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی در خصوص احداث نیروگاه‌های حرارتی و یا تجدیدپذیر گفت: بخش خصوصی که متحمل خسارت‌های قطعی برق می‌شود، برای احداث نیروگاه و یا سرمایه گذاری در افزایش بهره وری نیروگاه‌های فعلی نیز آمادگی دارد و این مورد نیز از دولت پیگیری شده است، اما باید توجه داشت که در این مورد چند مانع وجود دارد. تا دوماه پیش واردات پنل برای نیروگاه‌های خورشیدی دچار مشکل بود و هم اکنون نیز این مشکل کم و بیش وجود دارد.

وی افزود: دومین موضوع هم این است که اگر همین الان بخش خصوصی اقدام به ساخت نیروگاه نماید هم خط انتقال برای جابجایی انرژی تولید شده وجود ندارد. قبلا هم از توانیر برای جانمایی محل ساخت نیروگاه پیگیری شده است و جواب نیز عدم وجود شبکه برای انتقال است؛ در صورتی که انرژی تولیدی باید امکان انتقال و وصل شدن به شبکه سراسری را داشته باشد و فعلا این زیر ساخت وجود ندارد.

نجفی در پایان برای جمع بندی اظهار کرد: به نظر می‌رسد اصلی‌ترین مشکل عدم وجود مدیریت به موقع و کارآمد در کشور برای تعریف زیر ساخت و ایجاد کارآمدی است.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "چرا بخش خصوصی نیروگاه نمی‌سازد؟!/ دومینوی قطع برق شهرک‌های صنعتی" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "چرا بخش خصوصی نیروگاه نمی‌سازد؟!/ دومینوی قطع برق شهرک‌های صنعتی"، کلیک کنید.