ارتباط با همسایگان؛ غفلتی که به فرصت تبدیل شد
کارشناس مسایل غرب آسیا تصریح کرد: دولت سیزدهم با توجه به در اولویت قرار دادن سیاست همسایگی و همچنین اشراف شهید امیرعبداللهیان نسبت به مسایل منطقه و روحیات شخصی ایشان، به سمت حل و فصل اختلافات و کاهش تنش ها با همسایگان و کشورهای عربی و اسلامی گام برداشت.
به گزارش فیلوپ، یکی از اولویت های دولت سیزدهم در طول سه سال گذشته، گسترش روابط با کشورهای همسایه به خصوص کشورهای عربی و اسلامی بود و بنا به اذعان بسیاری از کارشناسان مسایل بین الملل، کارنامه این دولت در این عرصه موفقیت آمیز بوده است و در این ارتباط می توان به برقراری روابط مجدد بین ایران و عربستان و تلاش برای ارتقای روابط با مصر و حل برخی از اختلافات با بحرین به منظور عادی سازی روابط بین 2 کشور اشاره کرد.
در راستای تداوم این تلاش ها، ایران و مصر اقدام به تدوین نقشه راه برای گسترش روابط کردند و در همین چارچوب در طول یک سال گذشته به خصوص بعد از حمله رژیم صهیونیستی شاهد دیدار و رایزنی تلفنی چندین باره روسای جمهور و وزیران امور خارجه ایران و مصر در ارتباط با روابط دو جانبه و منطقه بودیم.
دیدار روسای جمهور ایران و مصر
در پی شهادت رییس جمهور و وزیر امور خارجه، رییس جمهور مصر از اولین سران کشورهای عربی و اسلامی بود که این حادثه را تسلیت گفت و وزیر امور خارجه دولت خود را برای ادای احترام به شهدای خدمت و ابراز همدردی با دولت و ملت ایران راهی تهران کرد.
همچنین از دیگر سو، دولت بحرین در چهارشنبه گذشته، وزیر امور خارجه این کشور را در راس هیاتی برای همدردی با دولت و ملت ایران راهی تهران کرد و در روز پنج شنبه نیز «حمد بن عیسی آل خلیفه» پادشاه بحرین در دیدار خود با «ولادیمیر پوتین» رییس جمهور روسیه در مسکو گفت: ما در گذشته مشکلاتی با ایران داشتیم، اما الان هیچ مشکلی وجود ندارد بر این اساس هیچ دلیلی برای به تعویق افتادن عادی سازی روابط با ایران وجود ندارد.
دولت بحرین نیز با برگزاری نشستی ضمن اشاره به اظهارات پادشاه این کشور درباره روابط با جمهوری اسلامی ایران بر تمایل منامه به برقراری روابط عادی با کشورهای همسایه در زمینه های مختلف تاکید کرد.
ادای احترام وزیر خارجه بحرین به شهدای خدمت
در بیش از یک سال گذشته که روابط دیپلماتیک تهران و ریاض بار دیگر برقرار شده است و سفرای دو کشور در ایران و عربستان مستقر شده اند بارها شاهد رایزنی و تعامل نزدیک مقامات ارشد دو کشور در مورد مسایل 2 جانبه و منطقه بودیم چنان که سید ابراهیم رییسی سال گذشته برای شرکت در نشست اضطراری سران سازمان همکاری اسلامی در ریاض عازم عربستان شد و با ولیعهد این کشور دیدار و رایزنی کرد و وزیران امور خارجه 2 کشور نیز سفری 2 جانبه به عربستان و ایران داشتند.
دیدار رییس جمهور ایران و ولیعهد عربستان در ریاض
برای شرکت در مراسم تشییع و ادای احترام به شهیدان رییسی و امیرعبداللهیان، پادشاه این کشور فرستاده ویژه خود را به همراه وزیر امور خارجه این کشور عازم ایران کرد تا پیام تسلیت مقامات سعودی را به تهران اعلام کنند.
ولیعهد عربستان نیز در تماسی تلفنی با محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری ایران، فقدان آیت الله رییسی، رییس جمهور شهید را تسلیت گفت و بر ادامه راه ایشان در احیا و توسعه مناسبات دوجانبه و منطقه ای تاکید کرد.
مخبر نیز در این تماس تلفنی بر دعوت رییس جمهور شهید ایران از بن سلمان برای سفر به تهران تاکید کرد و افزود: همانگونه که رییس جمهور فقید ما پیش از این از جنابعالی برای سفر به ایران دعوت کرده بود، مجددا از جنابعالی دعوت می کنم به کشور دوست و برادر خود سفر کنید.
«محمد بن سلمان» نیز ضمن پذیرش این دعوت متقابلا از سرپرست ریاست جمهوری برای سفر به عربستان دعوت کرد.
وزیر خارجه و دستیار ویژه پادشاه عربستان در مراسم ادای احترام به شهدای خدمت
«انور قرقاش» مشاور دیپلماتیک رییس دولت امارات عربی متحده نیز روز شنبه در صفحه کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: سیگنال های مثبتی میان کشورهای خلیج (فارس) و ایران به وجود آمده است که نشان دهنده تمایل مشترک برای تقویت روابط و کاهش تنش در منطقه است.
وی گفت که مشارکت گسترده کشورهای عربی(فارس) خلیج در مراسم تشییع رییس جمهور ایران و اظهارات سازنده متقابل در مورد سیاست حسن همجواری نشان دهنده همین امر است.
انور قرقاش تاکید کرد که «این فرصت می تواند تاریخی باشد و باید روی آن حساب باز کرد زیرا در راستای خدمت به ثبات و شکوفایی منطقه است».
«مهدی شکیبایی» کارشناس مسایل غرب آسیا در گفت وگو با فیلوپ در ارتباط با اقدامات دولت سیزدهم برای گسترش جایگاه ایران در منطقه و گسترش ارتباطات با کشورهای عربی و اسلامی با اظهار امیدواری نسیبت به این که دولت چهاردهم و وزیرامور خارجه جدید نیز همین روند دولت سیزدهم را ادامه دهند و شاهد جبران یک امر غفلت شده در ارتباط با گسترش روابط با کشورهای همسایه و عربی و اسلامی باشیم، گفت: جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به رغم همه نیازی که به ارتباط گیری در دنیای اسلامی به ویژه کشورهای همجوار احساس می کرد، نتوانست به دلایل مختلف این نیاز را محقق کند در حالی که تحقق آن برای کشوری مثل ایران یک نیاز مبرم بود.
او افزود: در ایران، انقلاب اسلامی به پیروزی رسیده بود و یکی از اهداف مهم انقلاب اسلامی گسترش ارزش های اسلامی بود و طبیعی بود که برای تحقق این هدف باید ارتباطات خود را با کشورهای مختلف پیرامونی و همسایه خود گسترش می داد، اما به رغم روابطی که با این کشورها وجود داشت این روابط به سمت گرمی نرفت که این موضوع دلایل زیادی دارد.
شکیبایی با بیان اینکه وقتی که جمهوری اسلامی ایران این استراتژی و نیاز را اعلام کرد دشمنان با طراحی و فشار تلاش کردند که چنین هدفی محقق نشود، گفت: آنها در همین راستا جنگ هشت ساله را به ایران تحمیل کردند تا بتوانند این استراتژی یعنی نزدیکی با کشورهای اسلامی و همجوار را ناکام بگذارند. آنها با اعمال جنگ و تحریم ها در حقیقت تلاش کردند که مانع از تحقق این هدف و نیاز ایران شوند.
این کارشناس مسایل غرب آسیا ادامه داد: یک بخش دیگری از این موضوع مربوط به کوتاهی ای بود که از سوی دولتمردان در دولت های مختلف در این ارتباط انجام می شد و در واقع این 2 دسته از عوامل مانع از این شد که این استراتژی به طور کامل محقق شود.
او با بیان این که در دولت سیزدهم تلاش شد که این نقیصه برطرف شود و در این ارتباط سیاست گذاری و برنامه ریزی شد، تصریح کرد: در هیچ دوره ای مثل این دوره بعد از انقلاب اسلامی روابط مان با عربستان، امارات و بحرین به این میزان خوب نبوده است.
دیدار امیرعبداللهیان و وزیر خارجه عربستان
شکیبایی در همین راستا تاکید کرد: منظور من این نیست که ما در دهه 70 شمسی رابطه خوبی با کشورهای عربی از جمله عربستان نداشته ایم ولی این رابطه ای بود که از دوران رژیم پهلوی آمده بود و با توجه به طراحی های دشمن هر روز این رابطه به سمت تیرگی می رفت که اوج آن مسایلی بود که بین ایران و عربستان پیش آمد.
این کارشناس مسایل غرب آسیا افزود : برخلاف برخی از افراد که معتقدند که اتفاق افتاده درباره سفارت عربستان باعث شد که رابطه ما با ریاض وخیم شود من معتقدم که این رابطه از موقعی تیره شد که ما شاهد تحولات در سوریه بودیم و در جریان آن، سعودی ها صف خود را کاملا از ایران جدا کردند و حتی تلاش کردند در برابر ایران بایستند و در همین چارچوب چند سال بعد نیز ما شاهد اعدام شیخ نمر رییس شیعیان عربستان بودیم که این موضوع باعث ایجاد خشم در بین بسیاری از مسلمانان و شیعیان شد و در پی آن اتفاقات مربوط به سفارت عربستان در ایران رخ داد.
او در ادامه صحبت های خود افزود: با روی کار آمدن دولت سیزدهم و پیگیری سیاست همسایگی و صداقتی که در عرصه سیاست خارجی در این حوزه وجود داشت و همچنین تسلط شهید امیرعبداللهیان به منطقه و روحیات شخصی ایشان ما توانستیم به سمت حل و فصل مسایل با برخی از کشورهای عربی در منطقه برویم چنانکه در اسفندماه 1401 دولت سیزدهم رابطه تیره و جدا شده ایران و عربستان به عنوان 2 کشور بزرگ اسلامی را احیا و ترمیم کرد و به سمت جلو سوق داد.
شکیبایی با بیان اینکه آنچه که انجام شد کار بزرگی بود و از همین منظر من معتقدم که ما هیچ گاه چنین روابطی را بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با کشورهایی چون عربستان، امارات، مصر و بحرین نداشته ایم، خاطرنشان کرد : متاسفانه عمر این دوستان (شهیدان رییسی و امیرعبداللهیان) به این دنیا نبود تا به طور کامل شاهد نتایج و تلاش های خود در این حوزه باشند.
دیدار امیرعبداللهیان و وزیر خارجه امارات
این کارشناس مسایل غرب آسیا همچنین به نوع موضع گیری سران کشورهای عربستان، مصر، امارات، بحرین بعد از شهادت آقایان رییسی و امیرعبداللهیان اشاره کرد و گفت: این موضع گیری ها نشان می دهد که دولت سیزدهم به چه میزان در راستای همگرایی کشورهای اسلامی با جمهوری اسلامی ایران پیش رفته بود و امیدوارم که این سیاست از سوی دولت و وزیر خارجه جدید نیز با همین قدرت ادامه پیدا کند که ما شاهد جبران یک امر غفلت شده در نوع روابط مان با کشورهای عربی و اسلامی باشیم.
پایان خبر فیلوپ
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ارتباط با همسایگان؛ غفلتی که به فرصت تبدیل شد" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ارتباط با همسایگان؛ غفلتی که به فرصت تبدیل شد"، کلیک کنید.