وسایل مورد نیاز برای شروع کار باریستاگری
قهوه عشق و ابزار : راهنمای خودمونی برای باریستا شدن
خب سلام رفقا! اگه اینجایید احتمالا شما هم مثل من عاشق قهوه اید. نه فقط خوردنش بلکه اون حس و حال درست کردنش بوی خوشش که کل خونه رو پر میکنه و لبخند رضایت مشتری وقتی اولین جرعه قهوه رو مینوشه. منم یه روزی مثل شما بودم یه عاشق قهوه که فقط دلم میخواست این جادو رو خودم هم انجام بدم. باریستا شدن راستش رو بخواید هم خیلی باحال تر از چیزیه که فکر میکنید هم یکم سخت تر. ولی نگران نباشید تو این مقاله میخوام باهاتون خودمونی حرف بزنم و از تجربه های خودم بگم از اون اول اولش که هیچی بلد نبودم تا الان که دیگه میتونم بگم یه باریستای حرفه ای شدم. قراره با هم سفری رو شروع کنیم به دنیای قهوه ابزارهاش فوت و فن هاش و البته کلی اشتباه و تجربه که تو این راه به دست آوردم. پس کمربندها رو ببندید قهوه تون رو بریزید و بریم ببینیم برای باریستا شدن واقعا به چی نیاز دارید!

باریستاگری چیه اصلا؟ یه جورایی مثل شعبده بازی با قهوه!
اول از همه بیاید یکم خودمونی تعریف کنیم باریستا یعنی چی. خیلی ها فکر میکنن باریستا فقط یه نفره که پشت یه دستگاه قهوه وایساده و دکمه میزنه. ولی نه باریستا خیلی بیشتر از این حرفاست. به نظر من باریستا یه جورایی مثل شعبده باز قهوه ست. یه هنرمنده که با قهوه شیر و کلی ابزار و ادوات دیگه یه نوشیدنی جادویی درست میکنه که هم خوشمزه باشه هم قشنگ هم حال مشتری رو خوب کنه.
باریستا فقط قهوه درست نمیکنه. باریستا تجربه میسازه. تجربه یه طعم خوب یه فضای گرم و دوستانه یه گپ و گفت صمیمی با مشتری. یادمه اوایل کارم فقط تمرکزم روی این بود که قهوه رو درست و حسابی درست کنم. ولی کم کم فهمیدم که مشتری فقط قهوه نمیخواد مشتری میخواد حس خوبی داشته باشه. میخواد حس کنه بهش اهمیت میدی میخواد یه لبخند ببینه میخواد یه لحظه از دغدغه هاش دور شه. باریستا بودن فقط درباره قهوه نیست درباره ارتباط با آدماست.
چالش های باریستا شدن : از قهوه تلخ تا شیر بریدن!
خب باریستاگری خیلی باحاله ولی اصلا فکر نکنید که همه چی گل و بلبله. مثل هر کار دیگه ای باریستا شدن هم کلی چالش داره. اولین چالشی که یادمه باهاش روبرو شدم تلخی قهوه بود. هر چی قهوه درست میکردم تلخ میشد! اصلا نمیدونستم چرا. فکر میکردم همه چی رو درست انجام میدم ولی باز هم قهوه تلخ. بعدها فهمیدم که دمای آب خیلی مهمه آسیاب قهوه باید درست تنظیم شه تمپ کردن قهوه هم خیلی مهمه. کلی آزمون و خطا کردم تا بالاخره تونستم قهوه ای درست کنم که تلخ نباشه.
یه مشکل دیگه که خیلی باهاش دست و پنجه نرم کردم شیر بریدن بود. مخصوصا وقتی شیرهای مختلف رو امتحان میکردم مثل شیر سویا یا شیر بادوم. یه بار یادمه برای یه مشتری شیر بادوم لاته درست کردم شیرش برید و کلا نوشیدنی خراب شد. خیلی خجالت کشیدم و مجبور شدم یه نوشیدنی دیگه براش درست کنم. بعدها فهمیدم که دمای شیر خیلی مهمه نباید خیلی داغ بشه و بعضی از شیرهای گیاهی نیاز به مراقبت بیشتری دارن.
لاته آرت هم که دیگه نگو! اولش فکر میکردم خیلی آسونه فقط یه کم شیر رو میریزی و یه طرح خوشگل درمیاری. ولی نه لاته آرت خیلی سخت تر از چیزیه که فکر میکنید. باید تکنیک درست ریختن شیر رو یاد بگیرید غلظت شیر باید مناسب باشه و دستتون هم باید ثابت باشه. هنوز هم تو لاته آرت خیلی حرفه ای نیستم ولی خب هر روز دارم تمرین میکنم.
تجربه های شخصی : از قهوه سوخته تا لبخند مشتری
حالا میخوام یکم از تجربه های شخصی خودم براتون بگم. یادمه اولین باری که پشت دستگاه قهوه رفتم انگار وارد یه دنیای جدید شدم. همه چی برام تازگی داشت صدای دستگاه بوی قهوه بخار شیر همه چی هیجان انگیز بود. ولی خب همون اول کار کلی قهوه سوزوندم! هنوزم یادمه بوی قهوه سوخته چه بوی بدیه. چند بار هم شیر رو زیادی داغ کردم و کلا خرابش کردم. دستگاه قهوه رو هم درست بلد نبودم تمیز کنم و یه بار فیلترش گرفت و کلا کارمون لنگ شد.
ولی خب با همه این مشکلات کم نیاوردم. هر روز بیشتر تمرین میکردم از باریستاهای دیگه سوال میپرسیدم ویدیوهای آموزشی میدیدم و خلاصه هر کاری که میتونستم انجام میدادم تا بهتر شم. کم کم تونستم قهوه های بهتری درست کنم شیر رو بهتر فوم بدم و لاته آرت های ساده تر رو هم یاد بگیرم. یادمه اولین باری که یه مشتری از قهوه ام تعریف کرد خیلی خوشحال شدم. اون لحظه بود که فهمیدم دارم راه رو درست میرم.
یه تجربه خیلی خوب دیگه هم داشتم یه بار یه مشتری اومد که خیلی ناراحت بود. انگار روز بدی رو گذرونده بود. من براش یه کاپوچینو درست کردم و باهاش یکم گپ زدم. وقتی رفت بهم گفت که قهوه ام خیلی حالش رو خوب کرده. اون لحظه بود که فهمیدم باریستا بودن فقط درباره قهوه نیست درباره خوب کردن حال آدماست.
ابزارهای ضروری برای شروع باریستاگری : از آسیاب تا تمپر
خب حالا بریم سراغ اصل مطلب ابزارهای ضروری برای شروع باریستاگری. راستش رو بخواید برای شروع کار باریستاگری نیاز نیست کلی ابزار گرون قیمت بخرید. مهم ترین چیز عشق به قهوه و اشتیاق به یادگیری هست. ولی خب یه سری ابزارها هم هستن که واقعا ضروری هستن و بدون اونا کارتون خیلی سخت میشه.
- دستگاه اسپرسو : خب معلومه دیگه برای درست کردن قهوه اسپرسو به دستگاه اسپرسو نیاز دارید. دستگاه های اسپرسو خیلی متنوع هستن از دستگاه های خونگی کوچیک و ارزون قیمت تا دستگاه های حرفه ای و گرون قیمت. برای شروع کار یه دستگاه اسپرسو خونگی ساده هم کافیه. مهم اینه که دستگاه بتونه فشار مناسب برای عصاره گیری قهوه رو ایجاد کنه و دمای آب رو هم کنترل کنه. من خودم اول کار یه دستگاه اسپرسو دستی ارزون قیمت داشتم. کارش رو راه مینداخت ولی خب خیلی حرفه ای نبود. بعدها که جدی تر شدم یه دستگاه نیمه حرفه ای خریدم که خیلی کیفیت قهوه هام رو بهتر کرد.
- آسیاب قهوه : آسیاب قهوه یکی از مهم ترین ابزارهای باریستاست. شاید حتی مهم تر از دستگاه اسپرسو! چرا؟ چون قهوه تازه آسیاب شده خیلی خیلی تاثیر داره روی طعم قهوه. قهوه آسیاب شده آماده خیلی زود عطر و طعمش رو از دست میده. برای همین بهتره قهوه رو همون لحظه که میخواید قهوه درست کنید آسیاب کنید. آسیاب های قهوه هم انواع مختلفی دارن آسیاب های تیغه ای و آسیاب های دندانه ای. آسیاب های دندانه ای خیلی بهتر هستن چون قهوه رو یکنواخت تر آسیاب میکنن. برای شروع کار یه آسیاب دندانه ای دستی هم میتونه خوب باشه. ولی اگه میخواید کارتون راحت تر باشه یه آسیاب برقی بخرید. من خودم اول کار یه آسیاب تیغه ای داشتم اصلا خوب نبود. قهوه رو خیلی نامنظم آسیاب میکرد و قهوه هام خیلی کیفیت نداشتن. بعدها یه آسیاب دندانه ای خریدم و کلا دنیام عوض شد!
- تمپر : تمپر یه ابزار کوچیک و ساده ست ولی خیلی مهمه. تمپر برای فشرده کردن قهوه آسیاب شده داخل پورتافیلتر استفاده میشه. تمپ کردن درست قهوه باعث میشه آب به طور یکنواخت از قهوه عبور کنه و عصاره گیری بهتری داشته باشید. تمپرها هم انواع مختلفی دارن از تمپرهای پلاستیکی ارزون قیمت تا تمپرهای فلزی سنگین و حرفه ای. برای شروع کار یه تمپر فلزی ساده کافیه. مهم اینه که اندازه تمپر با پورتافیلتر دستگاهتون یکی باشه. من خودم اول کار از یه تمپر پلاستیکی استفاده میکردم اصلا خوب نبود. خیلی سبک بود و نمیتونستم قهوه رو درست فشرده کنم. بعدها یه تمپر فلزی سنگین خریدم که خیلی کارم رو راحت تر کرد.
- پیچر شیر : پیچر شیر برای فوم دادن شیر استفاده میشه. پیچرها هم انواع مختلفی دارن از پیچرهای استیل ساده تا پیچرهای مدرج و حرفه ای. برای شروع کار یه پیچر استیل ساده کافیه. مهم اینه که جنس پیچر خوب باشه و دسته داشته باشه که راحت بتونید باهاش کار کنید. من خودم یه پیچر استیل ساده دارم که هنوز هم ازش استفاده میکنم. خیلی خوب و کار راه بندازه.
- دماسنج شیر : دماسنج شیر برای اندازه گیری دمای شیر استفاده میشه. دمای شیر خیلی مهمه هم برای طعم قهوه هم برای فوم دادن شیر. شیر نباید خیلی داغ بشه چون طعمش خراب میشه. همچنین اگه شیر خیلی سرد باشه فوم خوبی بهتون نمیده. بهترین دما برای شیر بین ۶۰ تا ۷۰ درجه سانتیگراد هست. دماسنج های شیر هم انواع مختلفی دارن دماسنج های دیجیتال و دماسنج های عقربه ای. برای شروع کار یه دماسنج عقربه ای ساده کافیه. من خودم یه دماسنج عقربه ای دارم که خیلی دقیق و کار راه بندازه.
- ترازو : ترازو برای اندازه گیری دقیق قهوه و آب استفاده میشه. نسبت قهوه به آب خیلی مهمه برای طعم قهوه. اگه نسبت ها درست نباشه قهوه تون ممکنه خیلی غلیظ یا خیلی رقیق بشه. برای همین بهتره از ترازو استفاده کنید تا بتونید قهوه و آب رو دقیق اندازه بگیرید. ترازوهای دیجیتال خیلی دقیق تر هستن و برای کار باریستاگری خیلی مناسبن. من خودم یه ترازوی دیجیتال دارم که خیلی کمکم میکنه قهوه هام رو همیشه با یه طعم ثابت درست کنم.
- ابزار تمیزکاری : تمیزکاری دستگاه قهوه و ابزارهای باریستاگری خیلی مهمه. اگه دستگاه و ابزارها تمیز نباشن قهوه تون طعم خوبی نخواهد داشت و حتی ممکنه دستگاهتون خراب بشه. برای تمیزکاری دستگاه قهوه و ابزارها به یه سری ابزار نیاز دارید مثل برس تمیزکاری دستمال تمیزکاری مواد شوینده مخصوص دستگاه قهوه. من خودم هر روز بعد از کار دستگاه قهوه و ابزارها رو تمیز میکنم. این کار باعث میشه دستگاه و ابزارها عمر طولانی تری داشته باشن و قهوه هام همیشه خوشمزه باشن.
تکنیک های کلیدی باریستاگری : از عصاره گیری تا لاته آرت
خب ابزارها رو که تهیه کردید حالا نوبت میرسه به تکنیک های کلیدی باریستاگری و شرکت در دوره مدیریت کافه رستوران. باریستاگری فقط ابزار نیست تکنیک هم خیلی مهمه. یه باریستای حرفه ای باید تکنیک های مختلفی رو بلد باشه تا بتونه قهوه های خوشمزه و باکیفیت درست کنه.
- عصاره گیری اسپرسو : عصاره گیری اسپرسو مهم ترین بخش باریستاگریه. عصاره گیری درست اسپرسو باعث میشه قهوه تون طعم خوب و متعادلی داشته باشه. برای عصاره گیری اسپرسو باید به چند تا نکته توجه کنید : میزان قهوه آسیاب شده درجه آسیاب قهوه تمپ کردن قهوه زمان عصاره گیری فشار دستگاه. همه این عوامل باید درست تنظیم بشن تا عصاره گیری خوبی داشته باشید. یادمه اول کار خیلی تو عصاره گیری مشکل داشتم. قهوه هام یا خیلی رقیق میشدن یا خیلی غلیظ یا خیلی تلخ. کلی آزمون و خطا کردم تا بالاخره تونستم عصاره گیری رو یاد بگیرم.
- فوم دادن شیر : فوم دادن شیر هم یکی دیگه از تکنیک های مهم باریستاگریه. فوم شیر برای درست کردن نوشیدنی های مختلف مثل کاپوچینو لاته و ماکیاتو استفاده میشه. فوم شیر باید مخملی و صاف باشه و حجم مناسبی داشته باشه. برای فوم دادن شیر باید به چند تا نکته توجه کنید : نوع شیر دمای شیر زاویه پیچر عمق لوله بخار. فوم دادن شیر هم نیاز به تمرین داره. اولش ممکنه چند بار شیرتون رو خراب کنید ولی کم کم یاد میگیرید. من خودم اول کار خیلی تو فوم دادن شیر مشکل داشتم. فوم هام یا خیلی بزرگ میشدن یا خیلی کوچیک یا خیلی حباب دار. ولی با تمرین تونستم فوم دادن شیر رو هم یاد بگیرم.
- لاته آرت : لاته آرت یه تکنیک هنری در باریستاگریه. لاته آرت یعنی طراحی روی قهوه با استفاده از فوم شیر. لاته آرت قهوه تون رو هم خوشگل تر میکنه هم حرفه ای تر. لاته آرت تکنیک های مختلفی داره از طرح های ساده مثل قلب و رُزتا تا طرح های پیچیده تر. برای لاته آرت باید هم فوم دادن شیر رو خوب بلد باشید هم تکنیک ریختن شیر رو. لاته آرت خیلی نیاز به تمرین داره. من هنوز هم تو لاته آرت خیلی حرفه ای نیستم ولی خب هر روز دارم تمرین میکنم و طرح های جدید یاد میگیرم.
فراتر از اصول اولیه : دانش قهوه و خدمات مشتری
باریستاگری فقط ابزار و تکنیک نیست دانش قهوه و خدمات مشتری هم خیلی مهم هستن. یه باریستای حرفه ای باید درباره قهوه اطلاعات کافی داشته باشه بدونه قهوه از کجا میاد چه انواع قهوه ای وجود داره چه طعم هایی دارن و چطور قهوه های مختلف رو دم کنه. همچنین یه باریستای حرفه ای باید مهارت های ارتباطی خوبی داشته باشه و بتونه با مشتری ها به خوبی ارتباط برقرار کنه به سوالاتشون جواب بده و بهشون پیشنهادهای مناسب بده.
- دانش قهوه : دانش قهوه خیلی گسترده ست. از کشاورزی قهوه گرفته تا رُست قهوه آسیاب قهوه دم آوری قهوه و نوشیدن قهوه. یه باریستا باید درباره همه این مراحل اطلاعات داشته باشه تا بتونه قهوه های باکیفیت و خوشمزه درست کنه. برای یادگیری دانش قهوه میتونید کتاب بخونید مقاله بخونید تو کلاس های آموزشی شرکت کنید و از باریستاهای حرفه ای سوال بپرسید. من خودم خیلی کتاب و مقاله درباره قهوه خوندم و تو چند تا کلاس آموزشی هم شرکت کردم. این کارها خیلی کمکم کردن دانش قهوه ام رو افزایش بدم.
- خدمات مشتری : خدمات مشتری یکی از مهم ترین بخش های باریستاگریه. یه باریستا باید بتونه با مشتری ها به خوبی ارتباط برقرار کنه به سوالاتشون جواب بده بهشون پیشنهادهای مناسب بده و مشکلاتشون رو حل کنه. یه باریستای خوب باید خوش برخورد صبور مودب و مسئولیت پذیر باشه. خدمات مشتری خوب باعث میشه مشتری ها از قهوه خونه شما راضی باشن و دوباره برگردن. من خودم همیشه سعی میکنم با مشتری هام با احترام و خوش رویی برخورد کنم و بهشون حس خوبی بدم.
مسیرهای جایگزین : باریستای خانگی یا دوره های آنلاین
اگه فعلا شرایط کار کردن تو یه قهوه خونه رو ندارید یا فقط میخواید باریستاگری رو به عنوان یه سرگرمی یاد بگیرید راه های دیگه ای هم برای شروع کار باریستاگری وجود داره.
- باریستای خانگی : شما میتونید تو خونه خودتون باریستا بشید! یه دستگاه اسپرسو خونگی و یه آسیاب قهوه بخرید و تو خونه تمرین کنید. میتونید برای خودتون خانواده تون و دوستاتون قهوه درست کنید. باریستای خانگی بودن یه راه خیلی خوبه برای یادگیری باریستاگری و لذت بردن از قهوه. من خودم اول کار باریستای خانگی بودم. تو خونه تمرین میکردم و برای دوستام قهوه درست میکردم. این کار خیلی کمکم کرد تکنیک هام رو تقویت کنم.
- دوره های آنلاین : دوره های آنلاین باریستاگری هم یه راه خوبه برای یادگیری باریستاگری. دوره های آنلاین معمولا ارزون تر از دوره های حضوری هستن و میتونید تو هر زمانی و هر مکانی که بخواید تو این دوره ها شرکت کنید. تو دوره های آنلاین معمولا مباحث تئوری باریستاگری آموزش داده میشه و تمرین های عملی هم بهتون داده میشه. دوره های آنلاین میتونن یه شروع خوب برای یادگیری باریستاگری باشن. من خودم چند تا دوره آنلاین باریستاگری هم شرکت کردم. این دوره ها خیلی کمکم کردن دانش تئوری باریستاگری ام رو افزایش بدم.
بیا با هم گپ بزنیم! نظرات و تجربه های شما
خب تا اینجا کلی درباره باریستاگری با هم حرف زدیم. حالا نوبت شماست! دوست دارم نظرات و تجربه های شما رو هم بشنوم. شما چه سوالی درباره باریستاگری دارید؟ چه تجربه هایی تو این راه داشتید؟ چه مشکلاتی داشتید و چطور حلشون کردید؟ تو بخش کامنت ها منتظر نظرات و سوالات شما هستم. بیا با هم یه جمع خودمونی باریستایی تشکیل بدیم و از تجربه های همدیگه یاد بگیریم!
نتیجه گیری : قهوه صبر و تمرین!
خب رسیدیم به آخر مقاله. تو این مقاله سعی کردم باهاتون خودمونی حرف بزنم و از تجربه های خودم بگم. باریستا شدن یه سفره یه سفر پر از چالش و لذت. تو این راه ممکنه کلی اشتباه کنید کلی قهوه خراب کنید کلی شیر بریزید. ولی مهم اینه که ناامید نشید و به تمرین ادامه بدید. عشق به قهوه و صبر و تمرین سه تا کلید اصلی موفقیت تو باریستاگری هستن. پس اگه عاشق قهوه اید و میخواید باریستا بشید معطل نکنید. ابزارهای لازم رو تهیه کنید تمرین کنید از تجربه های باریستاهای دیگه یاد بگیرید و از این سفر لذت ببرید! مطمئنم شما هم میتونید یه باریستای حرفه ای بشید!
پرسش و پاسخ های پرتکرار
سوال ۱ : برای شروع کار باریستاگری چقدر سرمایه لازم دارم؟
جواب : راستش رو بخواید بستگی داره چقدر حرفه ای میخواید شروع کنید. اگه فقط میخواید تو خونه تمرین کنید یه دستگاه اسپرسو خونگی و یه آسیاب قهوه دستی با حدود ۵ تا ۱۰ میلیون تومن میتونید تهیه کنید. ولی اگه میخواید یه قهوه خونه کوچیک راه بندازید سرمایه بیشتری لازم دارید حداقل ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومن. البته این فقط تخمینه و بستگی به شهر مکان و تجهیزات قهوه خونه تون داره. مهم اینه که قدم اول رو بردارید و کم کم پیش برید. لازم نیست همون اول کلی هزینه کنید. میتونید با ابزارهای ساده تر شروع کنید و کم کم تجهیزاتتون رو ارتقا بدید.
سوال ۲ : بهترین نوع قهوه برای باریستاگری چیه؟
جواب : بهترین نوع قهوه برای باریستاگری بستگی به سلیقه شما و مشتری های شما داره. ولی به طور کلی قهوه های عربیکا برای اسپرسو و نوشیدنی های بر پایه اسپرسو خیلی مناسب هستن. قهوه های عربیکا طعم ملایم تر و عطر بیشتری دارن. قهوه های روبوستا هم هستن که طعم تلخ تر و کافئین بیشتری دارن. بعضی از باریستاها از ترکیب قهوه های عربیکا و روبوستا استفاده میکنن تا یه طعم متعادل تر داشته باشن. مهم اینه که قهوه تازه رُست شده باشه و کیفیت خوبی داشته باشه. از قهوه هایی که مدت زیادی از رُستشون گذشته استفاده نکنید چون عطر و طعمشون رو از دست میدن. بهترین کار اینه که انواع قهوه های مختلف رو امتحان کنید و ببینید کدومشون رو بیشتر دوست دارید.
سوال ۳ : چطور میتونم شغل باریستاگری پیدا کنم؟
جواب : برای پیدا کردن شغل باریستاگری چند تا راه دارید. میتونید مستقیم به قهوه خونه ها مراجعه کنید و رزومه تون رو تحویل بدید. میتونید تو سایت های کاریابی آنلاین دنبال آگهی های استخدام باریستا بگردید. میتونید تو شبکه های اجتماعی با قهوه خونه ها ارتباط برقرار کنید و ازشون درباره فرصت های شغلی سوال بپرسید. مهم اینه که رزومه خوبی داشته باشید و تو مصاحبه شغلی خوب ظاهر بشید. اگه تجربه کاری ندارید میتونید تو دوره های آموزشی باریستاگری شرکت کنید و مدرک بگیرید. مدرک باریستاگری میتونه بهتون کمک کنه راحت تر شغل پیدا کنید. همچنین مهم اینه که اشتیاق و علاقه تون رو به کار باریستاگری نشون بدید. قهوه خونه ها دنبال باریستاهایی هستن که عاشق قهوه باشن و با انگیزه کار کنن.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "وسایل مورد نیاز برای شروع کار باریستاگری" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی, کسب و کار ایرانی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "وسایل مورد نیاز برای شروع کار باریستاگری"، کلیک کنید.